Kennel Li - Laj
Den form for træning jeg laver kaldes klikketræning, træning med udelukkende positivforstærkning.
Træningen er baseret på hundens eget intitiv og jeg bruger så lidt hjælp som overhovedet mulig for at få den ønsket adfærd frem. Målet er at få aktiv, opfindsom og glad hund, som selv ønsker at deltage i træningen.
Jeg har trænet i en del år og klikkertrænet de sidst 9 år. Jeg startede op med min første schæferhund og man må sig det er en nem hund at arbejde med og rigtigt sjov. Hun blev lydighedstrænet, lidt spo og forsvars arbejde plus div. sjove ting. Efter jeg fik carin terrier blev det til en dejlig udfordring som jeg stadig nyder. Det hjælper nemlig ikke noget at træne en hund som en cairn med gammeldags straf-metoder, den er bare ligeglad og man får en cairn som vil blæse én et langt stykke. Den eneste metode der virker er POSITIV FORSTÆRKNING. Også hjælper der naturligvis med en stor portion humor når man vil træne cairn terrier.
Jeg har deltaget/deltager i mange kurser, i både ind og udland, gennem årene for at holde mig opdaterede indenfor træningsmetoder. Bruger i dag min viden som instruktør i DKK
Klikkertræning
Klikkertræning har vist sig som en effektiv træningsmetode til hunde og mange andre dyr. Det er en træningsmetode, som udelukkende benytter sig af belønning af den ønskede adfærd
Det er efterhånden heldigvis gammelkendt viden, at belønning giver langt bedre resultater end fysisk afstraffelse, når man træner med dyr.
Når man belønner hunden for at gøre noget bestemt, vil den gøre dette oftere og oftere. Hvis hunden under træningen gør noget forkert,
ignorerer man den blot. Hunden vil hurtigt finde ud af, hvilken adfærd der kan betale sig. I det følgende gennemgår jeg principperne bag og praktiske råd om klikkertræning.
Ved klikkertræning tvinges man til at være opmærksom på alle de ting, som hunden gør rigtigt – selv helt små skridt i den rigtige retning – i stedet for på de ting, som hunden gør forkert. Hunden slipper så for at få skældud og blive korrigeret samt for fysisk afstraffelse.
Derfor bør du aldrig bruge fysisk afstraffelse
Du bør undgå at anvende fysisk afstraffelse ved opdragelse og træning af hunde og andre dyr. Det er der flere grunde til, bl.a.:
◾Du kan ikke lære et dyr nye ting ved brug af fysisk afstraffelse
◾Anvendelse af fysisk afstraffelse ødelægger tillidsforholdet mellem dig og din hund
◾Selvom det lykkes at hæmme den uønskede adfærd, vil hunden ofte forbinde det ubehag, som den oplever, med andre ting, som den oplever i den pågældende situation. Dette kan give andre problemer med hunden
◾Fysisk afstraffelse kan gøre hunden usikker eller direkte angst
◾Angst hæmmer indlæringsprocessen
◾Hunden bliver passiv, fordi den er bange for at gøre noget forkert.
Husk, at hvis hunden ikke gør, hvad du beder den om, er det ikke, fordi den vil trodse dig. Det er som regel, fordi den ikke forstår, hvad du vil have, den skal gøre.
Sådan virker klikkeren
Klikkerlyden skal være et signal om snarlig belønning:
Hvis træningen kræver, at man ikke er i umiddelbar nærhed af hunden, kan det være svært at belønne den på det helt rigtige tidspunkt. En måde at løse dette problem på er at anvende et særligt signal, som hunden forbinder med snarlig belønning, og som kan gives omgående. Et eksempel på dette er anvendelse af en klikker. Når klikkeren anvendes, trykker man med tommelfingeren på metalpladen og slipper straks igen, så der lyder et dobbelt-klik.
Trin 1: Først skal hunden lære at forbinde lyden af klikkeren med belønning – f.eks. en godbid.
Dette gøres, ved at hunden flere gange efter hinanden modtager belønning, hver gang dobbeltklikket har lydt – uden hunden har gjort noget særligt. Hunden vil derved lære at forbinde lyden af klikkeren med det behag, der er ved at få en godbid. Du bør undlade at tale til hunden imens, så den kan koncentrere sig om at forstå meningen med klikket.
Trin 2: Lyden skal fungere som en belønning i sig selv.
Når hunden i forventning om at få en godbid kigger på dig, når du har klikket, men tøver lidt med godbidden, har den fattet meningen.
Det vil typisk ske, når du har klikket og belønnet hunden 15-25 gange, idet du går lidt rundt i lokalet mellem hver gang. Nu vil lyden i sig selv fungere som belønning, der kan gives øjeblikkeligt, når korrekt adfærd er udført.
Trin 3: Forbindelsen mellem lyden af klikkeren og udsigten til en godbid skal holdes ved lige.
Derfor skal hunden have en godbid relativt kort tid efter, at du har klikket. Det er meget vigtigt, at du klikker i samme øjeblik, hunden har gjort det, som du gerne vil have den til. Men det gør ikke så meget, hvis der går 2-3 sekunder, før hunden får godbidden.
Fordele ved at anvende klikker
Klikkerlyden kan anvendes som ros: Det er normalt at rose sin hund (f.eks. ved at sige ”dyyygtiii”), når den har gjort, som man bad den om – og derefter give den en godbid. På den måde finder hunden hurtigt ud af, at ros er noget rart. Lyden af klikkeren kan anvendes på samme måde som ros.
Fordelen ved klikkeren som ros er:
◾Lyden er kortvarig og tydelig, let at opfatte og ens fra gang til gang
◾Klikkene kan gives i det rette øjeblik i forhold til hundens adfærd
◾Lyden ligner ikke noget andet, som hunden oplever til daglig.
Hvis du belønner hunden for noget, som den i forvejen af og til gør af sig selv, føler den ikke, at du presser den, og den bliver ikke bange for at gøre noget forkert. Det giver en glad hund, som synes, det er sjovt at træne. Man kan komme meget langt i træningen og opdragelsen af hunden – blot ved at belønne den for adfærd, som den viser i forvejen.
Fif til klikkertræning
Shaping – gradvis indlæring af adfærd
Det kan i mange tilfælde være svært at få en hund til at udføre en given adfærd. Løsningen er at belønne ethvert skridt i retning af den ønskede adfærd. Hver gang en yderligere tilnærmelse til den ønskede adfærd er opnået, belønnes mindre korrekt adfærd (dvs. adfærd, som blev belønnet tidligere i forløbet) ikke længere. På den måde vil hunden gradvist lære at udføre adfærden på den rigtige måde. Denne indlæringsmetode kaldes ”shaping”.
OG det bedste af det hele, dette er ikke noget man lige har opfundet. Det amerikanske forsvar har brugt det i mange år. De har bl.a. trænet delfiner og andre dyr som kunne hjælpe dem bag fjendens linjer. Denne form for træning bliver også brugt i zoologiskehaver verden over. Så hvorfor ikke også til vore hunde?
”Det hjælper ikke noget at træne en hund som en cairn med gammeldags straf-metoder, den er helt ligeglad og man får en cairn som vil blæse én et langt stykke. Den eneste metode der virker er POSITIV FORSTÆRKNING. En meget enkel metode der går ud på at man belønner når hunden gør noget godt og ignorerer når hunden opfører sig dårligt. Det hjælper naturligvis med en stor portion humor når man vil træne cairn terrier”.
Så kort og godt
Hvad er klikkertræning?
I klikker træning udfører hunden en øvelse for at opnå noget som oftest mad, eller legetøj.
I traditionel træning udføre hunden en øvelse for at undgå straf.
På en måde lærer hunden at træne os! ”hvis jeg gør noget bestemt får jeg nok noget godt, ergo er det mig, der bestemmer hvor meget belønning jeg vil have. Hunden lærer at tilbyde selvstændig adfærd, som vi belønner.
- En adfærd, der bliver belønnet, vil gentage sig.
- En adfærd, der gentager sig, bliver en vane.
Beløn rigtig/ønsket adfærd - ignorer uønsket adfærd
Et klik udløser ALTID en godbid, også selvom du klikker forkert.
Belønning, hvad er det?
Mad, leg, bold, legetøj, ros, men husk det SKAL være en belønning for hunden. Det skal være noget der er værd at arbejde for. Du vil vel ikke arbejde for 50 kr. timen eller hvad?
Tro mig det vil din hund heller ikke!
Ved al træning ser du først resultatet af dagens træning næste gang du træner din hund
Gode råd om hunde og fyrværkeri
• Har du en hund, som er bange for høje lyde: skud, torden og fyrværkeri, kan du forsøge at træne den vha. en såkaldt lyd CD
• Er hunden meget bange, bør du søge dyrlæge og/eller adfærdsbehandler i god tid for at lægge en plan.
• I den periode, hvor der fyres fyrværkeri af, skal bange hunde gå i snor, når de luftes. I den værste tid må man have den bange hund i snor i haven også hjemme i haven, med mindre haven er hegnet sikkert ind. Hvert år er der hunde, som bliver så forskrækkede, at de løber væk/hjemmefra og en del kommer desværre alvorligt til skade.
• Selve nytårsaften skal hunden luftes ved 21-tiden. Det gælder også den rolige hund, som kan risikere at få sig en forskrækkelse for livet, hvis den kommer tæt på fyrværkeri. Hunde skal aldrig med ud at fyre fyrværkeri af. De kan finde på at løbe efter raketter, som ikke kommer rigtigt til vejrs og tage dem i munden med frygtelige ulykker til følge.
• Den bange hund skal opholde sig i et rum sammen med sin familie. Træk gardinerne for for at undgå lysglimt og spil musik, så der løbende er jævn støj. Nogle hunde vil gerne have et lækkert tyggeben at beskæftige sig med. Men hvis hunden er meget bange, vil den være for stresset til at spise noget.
• Har man gæster, kan den bange hund med fordel anbringes i et rum (med gardinerne trukket for og musik), hvor den kan høre familien. Døren bør låses, så gæster ikke ved et uheld får lukket hunden ud.
• I dagene efter nytår, skal den bange hund fortsat holdes i snor og man skal – ift. alle hunde – være opmærksom på fyrværkerirester, som hunden kan finde på at forsøge at tage op og bide i.
Kennel Li - Laj * Lissi Lajer Jacobsen * Hjortshøjvej 20 * Skæring * 8250 Egå * DK * +45 2293 7293 lissi@li-laj.dk