Om Cairn Terrien

Kennel Li - Laj

Skal du ha' hund?

 

Bør du gå på biblioteket og låne Esther Kofoeds bog om "Cairn Terrieren" eller "Cairnbogen" af Jeanette Clausen og sætte dig i ro og mag så læse om racen. Bogen beskriver deres temperament og pleje, samt racens historie. Snak denne beslutning igennem med familien og vær sikker på at alle medlemmer synes det er en god ide med en hvalp. Tag gerne ud og besøg en opdrætter eller to.

Udover et læse om racen skal du også sætte dig grundigt ind i "det at have hund"

Jeg vil anbefaler at du anskaffer dig bogen "Fra hvalp til hund" af Irene Jarnved, denne bør være en "Bibel" hos enhver hundeejer

Undersøg også hvor og hvordan det er muligt at starte hvalpetræning med din nye hvalp. Mange steder vil der være venteliste for at komme på hvalpehold. Din lokal DKK kreds kan tit være dig behjælpelig

 

En Cairn Terrier er ikke en idiotsikker, kedelig hund... den er aktiv næsten døgnet rundt den elsker som regel at være ude, spiller gerne bold og leger med børn... Det er nødvendig at haven er indhegnet, ellers smutter den på sine egne private luftture UDEN snor. Det er en god ide at hvalpetræne sin cairn, både for hunden og ejerens skyld. Hvis den ikke opdrages og aktiveres, kan den sagtens selv finde på noget...

 

- Den graver bare huller i tæppet hvis der ikke er jord i nærheden

- Den gnaver gerne i dine sko, hvis den ikke har andet

- De skønne træmøbler er jo perfekte gnaveben, hvis der ikke er andet at lave!

 

 

Hvad skal du se efter ?

Du skal finde en hvalp som er opvokset i huset ved familien og som er præget på mennesker. Hvalpene, moderen og de andre voksne hunde skal være velplejede, tillidsfulde, glade, og må ikke vise tegn på skyhed eller aggression. Vælg en opdrætter som du føler dig tryg ved, at købe hvalp bliver ofte en tillidssag og du kan får brug for støtte og vejledning, derfor er det vigtigt med et godt samarbejde.

Din opdrætter skal ligeledes bruge tid på at socialiser hvalpene, da det viser sig at den tidlige socialisering er meget vigtigt for hvordan hvalpen udvikler sig fremover

 

Hvalpen bør være vaccineret. Der bør være en sundhedsattest på hvalpen, som er lavet max. 7 dage inden du henter hvalpen. Af attesten skal der fremgå at hvalpen af en dyrlæge er fundet sund og rask, at den har korrekt bid, og at hanhunde har to normale testikler, på normal plads.

 

Hvalpe bør kun købes med en DKK Købekontrakt, som kan forhindre misforståelser mellem køber og sælger.

 

Præmieringer, hvad skal du bruge det til, du vil ikke udstille, eller hvad ?

Præmieringer siger intet om hvalpene! Naturens luner kan man ikke styre og selv den smukkeste udstillingshund kan få hvalpe med fejl. Præmieringerne fortæller kun noget om forældrene og om mig som opdrætter!

En seriøs opdrætter, som vil racens det bedste, har ved at udstille forældrene til et godt resultat, bevist at hundene er værdige til at indgå i avl, desuden har man som opdrætter gjort sig tanker om forældrenes temperament og almene sundhed, samt deres egnethed til at få hvalpe. En seriøs opdrætter har fravalgt at avle på hunde, som ikke er gode repræsentanter for racen.

 

Hvilket køn skal du vælge ?

Der er ikke de store forskelle i temperament på hanner og tæver i vores race, så det er en god ide at bede opdrætteren hjælpe med at vælge ud fra de behov og ønsker man skulle have.

Man kan sige at tæverne bliver lidt mere "satte" med alderen, hvor hannerne bliver ved med at være legesyge. Check evt. hvilket køn hundene i nabolaget har, er der overvejende hanhunde i området ville det være dumt at bestemme sig for have den eneste tæve i nabolaget. Læg i stedet vægt på at vælge en god opdrætter, med et godt hvalpekuld efter gode forældre.

 

Farve, betyder den noget ?

Farven er der ingen der kan garantere. En cairn som er født lys kan ende som meget mørk med alderen, så at vælge hvalpe efter farve er som at købe katten i sækken. Der er ingen sammenhæng mellem farve, kvalitet og temperamentet!

Sygdomme ?

En Cairn Terrier er ikke belastet af særlige arvelige sygdomme, den bedste måde at sikre at hvalpen er af sundt opdræt, er at kigge grundigt på forældrene. Er de racetypiske, bevæger de sig frit og let, er de glade og tillidsfulde. Er de civiliseret og menneskepræget.

En cairn lever normalt mellem 10-15 år så overvej anskaffelsen grundigt

 

 

Pris, er det noget at tale om ?

Cairn Terrier hvalpe af en vis kvalitet koster ca. 9000 kroner, hvis man regner et gennemsnit på 12 år er det ca. 2 kr. om dagen.

Man kan dog finde hvalpe som er både dyrere og billigere. Hvad du vil betale er helt op til dig selv. Husk at prisen kan være et udtryk for det arbejde opdrætteren har lagt i opdrættet. DKK stamtavlen er ikke det kostbare i denne sammenhæng, den er bare udtryk for at hvalpene er registreret og lever op til de avlsrestriktioner der er på racen. Man kan IKKE vælge stamtavlen fra, en hvalp registreret i DKK KAN IKKE købes uden stamtavle.

Anskaffelsesprisen er den mindste omkostning ved at have hund... her er et lille regnskab for omkostninger ved hund

Udgifter, der kan være forbundet med at have hund:

•Lovpligtig ansvarsforsikring

•Sygeforsikring, frivilligt men tilrådeligt

•Dyrlæge (almindelige eftersyn, vaccinationer samt evt. uforudsete dyrlægebesøg)

•Foder og godbidder

•Udstyr (kurv, mad- og vandskål, legetøj, seler, halsbånd, liner, børste, hundeposer, transportbure/hundegitter/bilsele)

•Træning

•Pleje (klip/trim, shampoo, loppemiddel, evt. massør/kiropraktor/svømning)

•Hundepension (hvis man har brug for at få hunden passet, og venner/familie ikke kan træde til)

•Diverse (kan f.eks. være transport til/fra træning, udstillinger o. lign. tilmeldingsgebyrer til udstilling/konkurrencer, medlemskaber af stambogsførende klub + evt. specialklub)

•Ovennævnte poster er eksempler, dvs. ikke alle hundeejere kommer til at betale for alle disse poster, men de skal tjene som en hjælp, så man som ny hundeejer kan se, hvilke udgifter der kan være forbundet med at have hund.

 

Ca. 1.000 kr. om måneden – i gennemsnit

Ca. 1.000 kr. om måneden i gennemsnit er ifølge flere ’garvede’ hundeejere et godt udgangspunkt, når man som ny hundeejer gerne vil have en idé om, hvad det koster at have hund, men det er selvfølgelig meget generaliserende, bl.a. fordi der er stor forskel på, hvilken mængde foder en chihuahua og en grand danois spiser, og i og med at der er tale om et levende væsen, kan der (desværre) altid komme uforudsete udgifter til dyrlæge.

 

 

 

 

Sommeren 2012 nordlig polarcirkel

Kennel Li - Laj * Lissi Lajer Jacobsen * Hjortshøjvej 20 * Skæring * 8250 Egå * DK * +45 2293 7293 lissi@li-laj.dk